A 2022. év szakmai nívódíj kitüntetettje:

Csizmár-Csomós Anna

Csizmár-Csomós Anna2010-ben végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki karán. Fő szakiránya a magasépítés, mellékszakiránya a hídépítés volt.

Az egyetemi évei alatt a Strabag-Mml Kft.-nél eltöltött nyári gyakorlati időket követően a diplomamunka készítésével párhuzamosan kezdett dolgozni. Munkahelyi mérnökként első kivitelezési tapasztalatait is itt szerezte a KÖKI Terminál bevásárló és irodaközpont létesítése során.

2012-től kezdődően az ÉKI Tervnél tervezőként magasépítési tartószerkezeti feladatokban vett részt. A tervezői tapasztalatainak bővítését – elsősorban vasúti műtárgyakhoz kapcsolódóan – a Speciálterv Építőmérnöki Kft. csapatában folytatta 2014-től.

2016-tól a NIF Zrt. vasúti beruházó területén projektvezető lett. Feladatai a legfontosabb és legforgalmasabb hazai vasútvonal – Budapest–Hegyeshalom – fővárosi szakaszához kötötték. Irányításával kezdődött meg a régóta esedékes Déli Összekötő Vasúti Duna-híd rekonstrukciójának és fejlesztésének tervezési előkészítése, majd ezzel – részben - párhuzamosan a kapcsolódó Ferencváros – Kelenföld vasúti vonalszakasz kapacitásbővítésének tervezése is.

Tapasztalatát, a beruházások és az érintett szakaszok alapos ismeretét mutatja, hogy a Duna-híd tervezési feladatainak lezárását követően a kivitelezési feladatokat is – a beruházó projektvezetőjeként – sikeresen látta el, majd részt vett a Ferencváros – Kelenföld szakasz kivitelezési közbeszerzésének lebonyolításában.

Feladatait mind a tervezés, mind a kivitelezés kapcsán alaposan, a szakmai kérdésekben elmélyülve, felelős beruházóként látja el. Projektvezetőként a beruházó részéről szükséges döntéseket felelősen, műszaki, jogi és pénzügyi szempontból is mérlegelve készíti elő, hozza meg. A kivitelezővel, a tervezővel, a mérnökkel és az üzemeltetővel proaktívan, konstruktívan egyeztet a munkák határidőben és magas - színvonalon történő megvalósítása érdekében.

Beruházói munkája eredményeként 2022. augusztusára a Duna-híd mind a három új felszerkezete gördülékenyen és megfelelő műszaki tartalommal valósult meg.

Fontos számára a megszerzett szakmai tudás és tapasztalat átadása a kollégák számára, ezért rendszeresen részt vesz konferenciákon, szakmai napokon, vasúti szakfolyóiratokban elhivatottan, szakmaisággal publikál az általa irányított és büszkeséggel képviselt beruházások kapcsán. A fentiek mellett aktívan részt vesz a hidász szakterület szabályzóinak átdolgozásában, frissítésében.

Szakmai tevékenysége mellett 2022. év eleje óta ellátja a Vasúti Hidak Alapítvány felügyelő bizottságának elnöki feladatait.

A Déli Duna-híd projektjének méltó zárásaként a szakmai munkáját az anyasággal járó boldog teendőkre váltotta fel, szeptemberben született kislányával tölti minden idejét.

A díjat a MÁV Zrt. Baross Gábor Oktatási Központban megrendezett Hidász Szakmai Napon Tóth Axel Roland, a MÁV Zrt. Híd Osztályának vezetője adta át.

Joomla templates by a4joomla